POGODA

Reklama

Wydarzenia

Newseria • Niedziela [07.01.2018, 14:43:46] • Polska

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej ceramicznej filiżance ze stożkowym wnętrzem. Idealnie przyrządzone powinno mieć zrównoważony kwaśny oraz gorzki posmak

Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem baristów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę. Po 28 sekundach zaczynają się z kolei uwalniać gorzkawe aromaty i tak powstaje espresso lungo, czyli kawa przedłużana. Ideałem jest uchwycenie idealnego momentu pomiędzy i połączenie tych dwóch smaków, kwaśnego i goryczki, z wyczuwalnymi wszystkimi aromatami.

Espresso powstało wraz z wynalezieniem ekspresu ciśnieniowego. Za jego pomysłodawcę uważa się Angelo Moriondo. Na początku lat 20. XX w. mediolański producent Luigi Bezzera odkupił pomysł od wspomnianego wynalazcy i wprowadził kilka swoich usprawnień. Między innymi opracował sposób na pojedyncze espresso. Konstrukcja zyskała sławę na całym świecie i z biegiem czasu była dalej doskonalona. Espresso to bardzo popularny rodzaj kawy, który ma swoich miłośników na całym świecie. Wyróżnia go wyrazisty smak, intensywny aromat oraz ciemna barwa – to esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji. Parzenie tego napoju odbywa się poprzez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę.

– Możemy wymienić cztery czynniki, które wpływają na jakość espresso. Pierwszym jest maszyna, czyli ekspres ciśnieniowy, który zapewnia stabilne warunki pracy. Drugim jest młynek – ważne, żeby miał on żarna oraz regulator grubości zmielenia kawy, aby wydobyć z niej najlepsze aromaty. Trzecim czynnikiem jest oczywiście kawa, czyli odpowiednio sporządzona mieszanka. Powinna być świeża, wypalana nie dłużej niż trzy miesiące wcześniej. Ostatnim czynnikiem jest osoba, czyli barista, osoba, która wszystkie czynniki wymienione wcześniej będzie łączyła w całość – mówi agencji Newseria Jan Dworak, barista Cava.

Idealna kawa to bardzo indywidualna sprawa, ponieważ każdy z nas lubi inne smaki. Prawdziwi amatorzy kawy za najsmaczniejszą mieszankę uznają Jamaica Blue Mountain o delikatnym, kwiatowym posmaku, której ziarna pozyskuje się z najwyższych partii jamajskich gór. Z kolei jedną z najrzadszych i najdroższych kaw na świecie jest Kopi Luwak, pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Ziarna tej luksusowej kawy wydobywa się z odchodów cyweta – zwierzęcia, które zjada tylko najlepsze owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Kopi Luwak to w 100 proc. indonezyjska arabica odznaczająca się mocnym aromatem, bogatym i ciężkim smakiem oraz gęstą, syropową konsystencją. Na podniebieniu pozostaje długi, przyjemny i czysty posmak.

Na smak kawy wpływ ma m.in. miejsce uprawy, mineralność gleby, klimat czy sposób obróbki. Przy wyborze mieszanki warto się więc sugerować informacjami, które są podawane przez palarnie. Jeżeli uznamy, że profil smakowy z jakiegoś regionu najbardziej nam odpowiada, to wtedy możemy zawęzić nasz obszar poszukiwań.

– Informacje zawarte na opakowaniu są w stanie dużo nam powiedzieć. Im więcej podanych jest parametrów związanych z uprawą tej kawy, tym jest to kawa lepszej jakości. Warto sprawdzić też, jakie ma ona certyfikaty. Patrząc na same ziarna, jesteśmy w stanie ocenić, czy wszystkie są mniej więcej całe, czy nie ma połamanych sztuk oraz czy wszystkie ziarna są mniej więcej tego samego rozmiaru oraz koloru wypalenia. Wtedy mamy pewność, że jest to mieszanka dobrej jakości – mówi Jan Dworak.

Trzeba pamiętać o tym, że ziarna powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem, aby nie utracić walorów zapachowych. Kawę podaje się zaraz po przygotowaniu. Ma być gorąca, aromatyczna i przyrządzona ze świeżych, wysokiej jakości ziaren.

– Aby przygotować dobre espresso, warto się trzymać ustalonych parametrów. Jest to doza espresso, czyli ilość kawy, jaką potrzebujemy, dla pojedynczej dozy będzie to 7–10 g kawy, a dla podwójnej dozy 14–20 g, czas parzenia powinien wynosić od 20 do 30 sekund, a objętość espresso wynosić od 20 do 30 ml – mówi Jan Dworak.

Aby dobrze zaparzyć kawę w domu, nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Naprawdę dobrą kawę możemy przyrządzić również sami, podstawą jest profesjonalny ekspres lub drip i młynek do kawy.

– W ekspresach przeznaczonych do użytku domowego, mamy bardzo często ułatwioną sprawę, ponieważ one bardzo często same mielą kawę, ubijają, a my w zasadzie jesteśmy zobligowani tylko do przyciśnięcia odpowiedniego przycisku. Niemniej jednak, jeśli są to ekspresy kolbowe, to są dziś na użytek domowy takie systemy, gdzie jedyne co musimy zrobić, to odpowiednio zmielić kawę, wsypać ją i nawet nie musimy jej ubijać tamperem, bo jest już wbudowany system, który zrobi to za nas – mówi Jan Dworak.

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej filiżance ze stożkowym wnętrzem.

– Kawę najlepiej podawać w porcelanowych filiżankach – dobrze, żeby były one podgrzane, aby w momencie ekstrakcji, kiedy leci nam gorąca kawa, to ciepło nie było odbierane przez zimną filiżankę, można w tym celu wcześniej, przed parzeniem kawy, dolać do niej po prostu gorącej wody w celu jej ogrzania, również ekspresy bardzo często mają na górze podgrzewacz, w momencie gdy włączamy ekspres, on się nagrzewa, na górze wydzielane jest ciepło i filiżanka nam się podgrzewa – mówi Jan Dworak.

Prawdziwą włoską kawę po zaparzeniu pokrywa kremowa warstwa o orzechowym kolorze, która skłania się ku ciemnobrązowemu odcieniu. Zapach jest bardzo intensywny, a smak spójny i aksamitny. W przypadku kawy espresso, gdzie najbardziej interesują nas walory smakowe, warto też podawać wodę, abyśmy mogli wypłukać z ust inne smaki, które zostały pozostawione przez wcześniejsze napoje czy posiłki.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ 51- letni Niemiec postanowił za darmo napić się w agencji towarzyskiej w Świnoujściu. Mężczyzna zamówił kilka drinków, a następnie nie zapłacił rachunku. Za napoje wyskokowe miał do zapłaty prawie 500 złotych. 51- latek tłumaczył pracownikom domu, że nie ma przy sobie pieniędzy. Ci długo nie czekając wybrali się z nim do Niemiec, aby uregulować rachunek. Ostatecznie jednak okazało się, że 51- latek nadal nie ma za co zapłacić rachunku ■ Janusz Żmurkiewicz ujawnił, że wystartuje w wyborach ■ Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt z Warnowa zajmie się leczeniem i rehabilitacją dzikich zwierząt ■ 178 479 złotych to kwota jaką przeliczyły panie z banku WOŚP do końca pracy sztabu orkiestry w Świnoujściu. Ostateczna kwota może jeszcze zostać powiększona o pieniądze uzyskane z trwających aukcji allegro świnoujskiego sztabu ■ Już od 1 marca handel w niedziele będzie stopniowo ograniczany. W nocy, z środy na czwartek Sejm przyjął poprawki zaproponowane przez Senat. Teraz ustawa czeka tylko na podpis prezydenta Andrzeja Dudy. Co zmiany oznaczają dla klientów sklepów? ■ Wyjątkowo atrakcyjna działka w Karsiborzu sprzedana! Cypel między Kanałem Piastowskim, a Zalewem był wystawiony za 3,2 miliony euro! Zobacz film! ■ Świadkowie zabrali kluczyki pijanemu kierowcy. Każdy, kto jest świadkiem przestępstwa, ma prawo ująć sprawcę na gorącym uczynku. Tak też uczynili świadkowie, którzy zabrali kluczyki nietrzeźwemu kierującemu, uniemożliwiając mu dalszą jazdę, a na miejsce wezwali patrol Policji ■ Już dziś zabłyśnie wielkie serce orkiestry! Już dziś Członkowie Wolińskiej Orkiestry Bębniarskiej wraz oddziałem Piechoty Najemnej ubarwią ceremonię rozświetlenia wielkiego serca WOŚP. Serce rozbłyśnie o godzinie 17.00 na Placu Wolności i będzie to sygnał dla wolontariuszy, mieszkańców i gości miasta, że w Świnoujściu gramy wspólnie w ramach 26 finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Świnoujski Sztab WOŚP zaprasza wszystkich do udziału w tym radosnym happeningu, który od ponad dekady stał się już tradycją świnoujskich finałów. Nieprzerwanie, od początku, iluminacją serca zajmuje się firma p. Śienkiewicz ■ W sytuacji zagrożenia życia i braku karetki w Świnoujściu do pacjentów przyjadą ambulansem niemieccy ratownicy medyczni. To efekt wspólnego polsko - niemieckiego projektu pod nazwą- Interreg Va "InGRiP - Zintegrowane transgraniczne ratownictwo medyczne w Pomeranii/Brandenburgii". Na jego podstawie przy braku polskiej karetki, pacjentowi z nagłym zatrzymaniem krążenia, czy zawałem serca z pomocą przyjedzie ambulans z Heringsdorfu lub Mellenthinu. W tej sprawie, 25 stycznia w Greifswaldzie odbędzie się specjalna konferencja prasowa ■ W najbliższy piątek. ZWiK będzie nieczynny. Zakład Wodociągów i Kanalizacji Spółka z o.o. w Świnoujściu informuje, że w dniu 12. stycznia 2018 r (piątek) zakład będzie nieczynny (dzień ustawowo wolny za święto wypadające w sobotę). ■ Czytelnik: Drogowy armageddon na Markiewicza! Olbrzymie wyrwy w asfalcie powodują uszkodzenia opon i felg ■ Ruszył rejestr sprawców przestępstw na tle seksualnym! Wśród nich jest groźny przestępca ze Świnoujścia! ■ 12 - letni Tytus Brzeziński ze Świnoujścia wystąpił w telewizyjnym show dwójki „The Voice Kids”. 12- latek oczarował nie tylko publiczność, ale przede wszystkim jurorów programu. Na scenie zaśpiewał znany utwór - Uptown Funk, Marka Ronsona i Bruno Marsa. Jurorzy, muzycy Tomson i Baron oraz wokalista Dawid Kwiatkowski ani przez moment nie wątpili w talent młodego świnoujścianina. Ostatecznie jednak Tytus wybrał drużynę Tomsona i Barona ■ 18 - latka w piżamie i boso wyszła w nocy z ośrodka przy ulicy Słowackiego. Poszukiwania objęły całą dzielnicę nadmorską ■ Na dziesiątkach imprez, balach i prywatkach, powitaliśmy w Świnoujściu Nowy Rok. Mimo, że nie o takiej pogodzie marzyli uczestnicy miejskiego sylwestra na plaży, to nad morze przed północą ściągnęły prawdziwe tłumy mieszkańców. Nie zabrakło także gości; zimowych turystów, kuracjuszy oraz sporej grupy sąsiadów zza zachodniej granicy, którzy Nowy Rok postanowili powitać na świnoujskiej plaży i promenadzie ■ Nawet świetnie zorganizowana rozrywka może skończyć się nieszczęśliwym wypadkiem, kiedy nie znamy terenu i jesteśmy pochłonięci emocjami. Uczestnik gry Lasertag wpadł do głębokiej na 3 metry piwnicy w porosyjskiej bazie na Mulniku ■ Funkcjonariusze z Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali czterech mężczyzn, którzy przewozili papierosy bez polskich znaków akcyzy. Szacunkowa wartość zatrzymanego towaru wynosi niemal 200.000 zł. ■ Unieważniono przetarg na tunel w Świnoujściu. Jak grom z nieba spadła na nas wiadomość o tym, że unieważniono przetarg na budowę tunelu w Świnoujściu. Okazuje się że Krajowa Izba Odwoławcza uwzględniła odwołania dwóch konsorcjów ws. wyników przetargu na zaprojektowanie i budowę tunelu łączącego wyspy Uznam i Wolin w Świnoujściu. O sprawie poinformował portal budownictwo.wnp.pl ■ Dzięki specjalnemu zaproszeniu wicemarszałka Sejmu, Joachima Brudzińskiego w czwartek, uczniowie oraz dyrekcja Zespołu Szkół Morskich w Świnoujściu mieli okazję odwiedzić Sejm ■ W 2018 roku w mieście rusza kolejna akcja usuwania azbestu. Ta trucizna ma w całości zniknąć z naszego miasta do 2032 roku. Do tej akcji miasto przyłączy się już po raz szósty ■ Rada Miasta zatwierdziła Wieloletni Program Inwestycyjny dla Miasta Świnoujścia ■ Po kilkugodzinnej dyskusji Rada Miasta przyjęła, zaproponowany przez prezydenta projekt budżetu Świnoujścia na rok 2018. Uchwałę budżetową poparło 18 radnych, nikt nie był przeciw tylko jeden radny wstrzymał się od głosu ■