POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [13.02.2018, 12:49:00] • Polska

Wytrawne Walentynki: Przepis na oryginalny sernik na słono z łososiem

Wytrawne Walentynki: Przepis na oryginalny sernik na słono z łososiem

fot. Organizator

Romantyczna kolacja przy świecach czy bombonierka pełna czekoladek w kształcie serca? Walentynkowe dylematy nie należą do najłatwiejszych. Na szczęście nie musimy decydować się tylko na jedną możliwość. Oryginalny przepis na sernik na słono z dodatkiem łososia, przepiórczych jaj i kawałeczków żółtego sera, na delikatnym kruchym spodzie, to przepyszne danie i nastrojowy prezent walentynkowy w jednym. A dzięki wyśmienitemu smakowi i prostej recepturze z pewnością będzie gościć w naszym menu znacznie częściej, niż tylko w Dniu Zakochanych.

Sernik na słono z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na spód:
150 g herbatników maślanych
100 g masła

Składniki na masę serową:
0,6 kg twarogu półtłustego
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
200 g łososia wędzonego na zimno
12 jaj przepiórczych
1 pęczek koperku
4 łyżki jogurtu typu greckiego
¼ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Wykonanie: Spód
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.

Wykonanie: Masa serowa
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.

Kruszonka:
100 g mąki
120 g masła
70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.
Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 16 listopada (piątek) o godz.17:00 na „Spotkanie Jubileuszowe Michała Juszczakiewicza”, aktora, reżysera, producenta filmowego, a nade wszystko – Przyjaciela naszej Biblioteki oraz wiernego sympatyka Świnoujścia. Spotkanie, na które złożą się artystyczne upominki od przyjaciół i wielbicieli Michała, poprowadzi red. Mariola Żółtowska. Nie zabraknie również słodkich niespodzianek! Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach: do 16.11.2018 r. w godz. 17.00-18.45 oraz 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00H www.http://wosp.swinoujscie.pl/ ■ Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości Fatalna pogoda nie zniechęciła Świnoujścia do świętowania 100 rocznicy Niepodległości ■ Ruszyły przygotowania do 27. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Świnoujściu. Harcerski Sztab zaprasza wszystkich chętnych do rejestracji wolontariuszy WOŚP, która odbędzie się w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. Piłsudskiego 15, w terminach - 14-16.11.2018 r. (środa-piątek), w godz. 17.00-18.45 - 17.11.2018 r. (sobota), w godz. 10.00-12.00 ■