POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [26.05.2018, 10:24:00] • Polska

26 maja - upiecz Mamie radość!

26 maja - upiecz Mamie radość!

fot. Organizator

26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze, dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy!

Królewski tort
W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę – i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni - smakować będzie wyśmienicie.
Letni torcik truskawkowy
Składniki:
½ opakowania kostki do pieczenia Kasia
2 jajka
150 g cukru
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
800 g truskawek
50 g cukru pudru
25 g żelatyny
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia - 20 minut - 180°C
Tortownica - 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.
3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.
6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.
7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.

Malinowa mamba
Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonały wypiek, który idealnie sprawdzi się, jako słodka niespodzianka na Dzień Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. Doskonały rezultat - gwarantowany!
Malinowa niespodzianka
Składniki:
225 g cukru pudru
225 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka
250 g mąki „samorosnącej” - lub zwykłej, zmieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g przesianego przez sitko cukru pudru
200 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mrożonych malin
125 g świeżych malin
pół słoika dżemu malinowego
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia - 40 minut - 180°C
2 tortownice - o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).
2. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekką, puszystą masę i dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po kolei jajka - cały czas starannie ucierając. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
4. By przygotować krem ucieraj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i wanilią - do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokości.
5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.
6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.

Jagodowe ombre
Jeżeli zależy nam na tym, by nasz wypiek wzbudził prawdziwy zachwyt, powinniśmy przygotować pyszne ciasto z jagodami i kremem. Dzięki zastosowaniu techniki ombre, która polega na stopniowej zmianie odcienia masy, gotowy wypiek prezentować się będzie wyjątkowo apetycznie. A jeżeli zamarzą nam się dalsze eksperymenty kolorystyczne – jagody zamieńmy na truskawki, maliny lub jeżyny – w każdej wersji uzyskamy ten sam, świetny efekt.
Kremowy tort jagodowy
Składniki:
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
200 g cukru pudru
4 duże jajka
1 laska wanilii
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki dżemu jagodowego
530 g dżemu jagodowego
300 g jagód
Sposób przygotowania:
1. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ze środka wyjmij miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na lekki puch - ucierając dodawaj kolejno po jednym jajku.
2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180⁰C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równo, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.
5. Pierwszy płat ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
6. W międzyczasie przygotuj krem. Dżem zmiksuj na gładką masę. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
7. Do pozostałego kremu dodaj ponownie porcję dżemu – całość wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu. Dzięki temu, uzyskasz wyjątkowy efekt tonowania, w stylu ombre.
8. Tak przygotowany tort po bokach możesz przyozdobić za pomocą dżemu. Z wierzchu ozdób go także jagodami.

Czekoladowa fantazja
Kruchy spód, a nad nim…czekolada! Mniam, aż ma się ochotę na coś słodkiego! Szczególnie, gdy każda kolejna warstwa to lekka pianka, którą przygotujemy bez pieczenia. Wystarczy słodka śmietanka i żelatyna, by wszystkie Mamy będące miłośniczkami słodkości, otrzymały wymarzony prezent.
Czekoladowa pianka
Składniki:
200 g kruchych ciastek
250 g kostki do pieczenia Kasia
150 g czekolady deserowej
150 g czekolady mlecznej
200 g czekolady białej
1200 ml śmietany 36%
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody
starta czekolada lub kakao - do ozdoby
Wskazówki pieczenia:
Tortownica - 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść 100 g kostki do pieczenia Kasia, a w międzyczasie ręcznie pokrusz ciastka. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciastko, które następnie wyłóż na dno tortownicy. Tortownicę przełóż na jakiś czas do lodówki, do ostygnięcia.
2. Następnie przygotuj czekoladę deserową oraz 50 g kostki do pieczenia Kasia – rozpuść oba składniki w kąpieli wodnej.
3. 2 łyżeczki żelatyny zmieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody. W momencie, gdy żelatyna widocznie napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli.
4. Następnie ubij (ale nie na sztywno) 400 ml śmietany. Do podgrzanej żelatyny dorzuć 2-3 łyżki śmietany - wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady i zmieszaj z resztą ubitej śmietaną.
5. Z lodówki wyciągnij formę ze stężałym spodem - przelej do niej masę i odstaw ponownie do lodówki na kolejne 15-20 minut, do czasu, aż całość stężeje. Jest to czas, który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych warstw – z mlecznej, a następnie białej czekolady. Mus potrzebować będzie ok. 2-3 godzin do stężenia, ale najlepiej będzie, jeżeli zostawisz go na dłużej w lodówce (najlepiej na całą noc).
6. Tak przygotowany deser posyp z wierzchu wiórkami czekolady lub kakao – smacznego!

W kropki
Czego potrzebujemy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Soczystych i dojrzałych malin, rozpływających się w ustach biszkoptów i serowo-czekoladowej masy. Brzmi apetycznie? Bo tak waśnie jest! Ten owocowy sernik to prawdziwy hit, który idealnie pasuje na każdą ważną okazję.
Owocowy torcik
Składniki:
200 g biszkoptów
100 g kostki do pieczenia Kasia
50 g kostki do pieczenia Kasia
600 g serka wiejskiego ziarnistego
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
20 g żelatyny
250 g malin
Wskazówki pieczenia:
Tortownica - 20 cm x 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Połowę przygotowanych biszkoptów drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną kostką do pieczenia Kasia.
2. Gotową masę przełóż do tortownicy i wyrównaj leciutko łyżeczką.
3. Pozostałe biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo po wewnętrznym brzegu tortownicy.
4. Rozpuść żelatynę – namaczając ją w kilku łyżkach zimnej wody. Czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj śmietanę i kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko rozpuść na małym ogniu.
5. Gorącą masę przelej do miski, dodaj napęczniałą żelatynę i cukier puder – wszystkie składniki wymieszaj.
6. Gotową masę czekoladową wymieszaj jeszcze z serkiem wiejskim i całość pozostaw do przestygnięcia.
7. Delikatnie już stężoną masę przełóż do formy i wyłóż warstwę malin. Następnie odstaw do lodówki, aby sernik dobrze stężał.

Słodkiego świętowania!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■