POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [11.09.2021, 09:01:02] • Polska

Zasiej (zdrowy) ferment – wszystko co musisz wiedzieć o kiszonkach na jesień

Zasiej (zdrowy) ferment  – wszystko co musisz wiedzieć o kiszonkach na jesień

fot. Organizator

Kolejny sezon jesienno-zimowy tuż, tuż. To oznacza, że znów będziemy szukać sposobów na naturalne wzmocnienie swojej odporności. Ponownie wróci temat jedzenia ważnych w tym procesie kiszonek oraz ich dobroczynnych właściwości. Wiadomo, że te domowe są najlepsze. Zanim jednak zaczniesz wyposażać swoją spiżarnię w kiszonki własnej roboty poznaj kilka najważniejszych zasad tej metody konserwacji żywności, które zdradza prawdziwy mistrz w swojej dziedzinie, autor książki „Kiszonki i fermentacje” Aleksander Baron.

Kiszenie to proces fermentacji, a dokładnie laktofermentacji, podczas którego niszczone są złe bakterie i drobnoustroje, a w wyniku przekształcenia cukrów powstaje dobroczynny kwas mlekowy.

Złota „5” domowej produkcji kiszonek
- Najważniejszą zasadą w procesie przygotowania kiszonek jest pozyskanie jakościowego produktu. Słabej jakości produkt - w przypadku warzyw czy owoców pełnych azotanów, oprysków, nawozów czy źle przechowywanych, zebranych w złym momencie – kiszonka, przygotowana na ich bazie, może nas bardzo rozczarować. – mówi w wywiadzie udzielonym na potrzeby E-Magazynu marki Thermomix®, Aleksander Baron, szef kuchni, restaurator. – Trzeba o tym pamiętać, bo w najlepszym wypadku kiszonki będą niesmaczne, ale w najgorszym mogą być nawet szkodliwe. – dodaje twórca „kiszonkowej” marki Baron The Family i wskazuje na jeszcze cztery niezwykle istotne aspekty w przygotowaniach do domowego kiszenia:
• Do produkcji kiszonek najlepsza jest sól kamienna
• Stosuj wodę twardą, wysoko zmineralizowaną, jeśli natomiast planujesz użyć kranówki – nie gotuj jej. Dla procesu kiszenia lepiej będzie, jeśli woda odstoi przez jakiś czas w temperaturze pokojowej
• Temperatura kiszenia ma znaczenie – regularnie ją kontroluj tak, by w pierwszych dniach nie przekraczała 22 ̊C, a w kolejnych 17 ̊C.
• Na każdym etapie dbaj o bezwzględną czystość, by stworzyć optymalne warunki dla rozwoju bakterii – ale tylko tych zdrowych!

Ekspert przekonuje, że kisić można w zasadzie każdy produkt, wszystko zależy od upodobań i otwartości na nowe smaki. Od kilku sezonów rekordy popularności bije kiszony czosnek, bób, a nawet kiszone cytryny (z których Aleksander Baron przygotowuje swoją popisową lemoniadę). Z kolei, więksi tradycjonaliści, na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, znajdą przepisy m.in. na kiszony kalafior w różowej marynacie, kiszone ogórki na zupę, pikle, a także ciekawe inspiracje kulinarne w wykorzystaniem wcześniej przygotowanych kiszonek, jak np. kurczak z kiszoną kapustą i papryką. Palce lizać!

Inne wymiary fermentowania
Czy wiesz, że w procesie fermentowania powstają nie tylko kiszonki, ale też jogurty, czy sery? Ich wyprodukowanie w domowych warunkach może wydawać się niemożliwe – nic bardziej mylnego! Dostępny w urządzeniu Thermomix® TM6 tryb Fermentowanie sprawia, że ta technika staje się prosta i dostępna dla każdego. Naczynie miksujące oraz przystawka Varoma stwarzają idealne warunki do fermentacji, a specjalnie zaprogramowany tryb zapewnia stałą kontrolę temperatury i wilgotności podczas całego procesu.

Wykorzystując tryb Fermentowanie przygotujesz jogurty o konsystencji gęstej lub płynnej, z laktozą lub bez, a nawet wegańskie, a świeży ser lub domowy twaróg, a także ich roślinne odpowiedniki możesz mieć od ręki.
Więcej informacji, a także przydatne wskazówki na temat fermentacji znajdziesz w nowej książce „TM6: wszystko o trybach i funkcjach”.

Z kolei, cały wywiad z Aleksandrem Baronem na temat świata kiszonej przeczytasz tutaj: thermomix.vorwerk.pl/e-magazyn/inspiracje/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-kiszonkach-zapytalismy-szefa-kuchni-aleksandra-barona/

Kurczak z kiszoną kapustą i papryką
(TM6, TM5)

Składniki
300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1,5 cm plastry
30 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, plus 1-2 szczypty do oprószenia
3-4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
½ łyżeczki soli, plus 1-2 szczypty do oprószenia
80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
10-15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
200 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
350 g kapusty kiszonej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
1 liść laurowy, suszony
2 owoce jałowca
150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0,5 cm paski
500 g wody
80-100 g pomidora, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
1-2 szczypty tymianku, suszonego lub 2 łodyżki tymianku, świeżego, tylko liście

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i 10 g oleju, dodać paprykę słodką, 2 szczypty pieprzu cayenne i ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić.

2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę, dodać pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz czarny, odstawić.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do miseczki ze śmietaną, wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.

4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

5. Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę, gotować 5 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, ostrożnie usunąć liść laurowy i jałowiec, wyrzucić. Na przygotowanej kapuście ułożyć zamarynowanego kurczaka. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.

6. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z kurczakiem i warzywami, odważyć do niej pomidor. Pomidor równomiernie rozłożyć na pozostałych składnikach, posypać tymiankiem, oprószyć pozostałymi 1-2 szczyptami soli, 1-2 szczyptami pieprzu cayenne i 1-2 szczyptami papryki słodkiej, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem schłodzonej śmietany.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Kurczaka zamarynować w misce w 10 g oleju, papryce słodkiej, 2 szczyptach pieprzu cayenne i ¼ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić.

2. W osobnej misce wymieszać śmietanę, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz czarny, odstawić.

3. Natkę pietruszki rozdrobnić. Przełożyć do miseczki ze śmietaną, wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.

4. Cebulę i czosnek drobno pokroić, umieścić w garnku, dodać pozostałe 20 g oleju. Dusić kilka minut.

5. Dodać kapustę kiszoną, liść laurowy, jałowiec i czerwoną paprykę, gotować 5 minut. Przełożyć do garnka do gotowania na parze, ostrożnie usunąć liść laurowy i jałowiec, wyrzucić. Na przygotowanej kapuście ułożyć zamarynowanego kurczaka. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.

6. Pomidor równomiernie rozłożyć na pozostałych składnikach, posypać tymiankiem, oprószyć pozostałymi 1-2 szczyptami soli, 1-2 szczyptami pieprzu cayenne i 1-2 szczyptami papryki słodkiej, gotować na parze 20 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem schłodzonej śmietany.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■