POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [21.01.2022, 16:25:14] • Polska

Słodki smak dzieciństwa – przepis na szarlotkę z bezą na Dzień Babci i Dziadka

Słodki smak dzieciństwa – przepis na szarlotkę z bezą na Dzień Babci i Dziadka

fot. Organizator

Zapach pieczonych jabłek i rozpływające się w ustach kruche ciasto – dla wielu z nas wizyty u babci i dziadka kojarzą się z szarlotką. W dniu ich święta tym razem to my możemy im przyrządzić słodką niespodziankę. Szarlotka wykończona delikatną bezą będzie się pięknie prezentowała i przywoła wspomnienia. Zdradzamy, gdzie tkwi sekret bezy idealnej.

Lekka chmurka ze słodkiej bezy, aromatyczne, odrobinę kwaskawe jabłka i kruche, maślane ciasto – takie połączenie sprawia, że już na samą myśl cieknie nam ślinka. I choć bezy uchodzą za dość kapryśne wypieki, są sprawdzone sposoby na to, aby z białek jaj uzyskać delikatny przysmak.
Podstawą każdej bezy są dwa składniki – białka jaj kurzych i cukier. Wydawać by się mogło, że to niewiele, więc trudno coś tu zepsuć. Tymczasem wpływ na to, czy beza będzie naprawdę udana, ma wiele czynników.

- Kluczem do dobrej bezy są świeże jaja, bowiem tylko z takich białek powstanie sztywna, trzymająca odpowiednią strukturę piana – podkreśla Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Wbijając je do miski, musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Absolutnie nie mogą się wymieszać. Najlepiej wyjąć je z lodówki chwilę wcześniej. Białka w temperaturze pokojowej łatwiej się ubijają.

Ważny jest również dobór cukru. Dziś odchodzi się od przygotowywania bezy z wykorzystaniem cukru pudru, lepiej użyć zwykłego. Idealnie sprawdzi się drobnoziarnisty, który szybciej się rozpuści.
Pianę ubijamy w dużej, najlepiej metalowej lub szklanej, misce – ręcznie lub za pomocą miksera.

- Wykorzystanie ręcznej trzepaczki do jajek jest z pewnością bardziej pracochłonne, ale mamy wówczas większą kontrolę nad powstającą pianą – stwierdza specjalista. – Jeśli posługujemy się mikserem, zacznijmy od wolnych obrotów i zwiększajmy je stopniowo do najwyższych. Bardzo ważne jest przerwanie ubijania w odpowiednim momencie. Robimy to do uzyskania tzw. soft peaks, czyli chwili kiedy za pomocą mieszadła jesteśmy w stanie stworzyć wierzchołki, ale ich czubki opadają. To właściwy moment na dodanie cukru. Zbyt długie ubijanie białek doprowadzi do rozerwania struktur białkowych i opadnięcia piany. Może oddzielić się wówczas płyn. Z takiej piany beza już się nie uda.

Dodanie cukru do piany z białek stabilizuje ją. Ważne jest nie tylko rozpoczęcie tego procesu w odpowiednim momencie, ale też wsypywanie cukru stopniowo, po jednej łyżce. Białka z cukrem ubijamy do całkowitego rozpuszczenia drobinek. Można to sprawdzić rozcierając pianę w palcach (nie powinniśmy wyczuwać grudek).
- Prawidłowo ubita piana bezowa powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca i nie rozlewać się na boki – wyjaśnia Tomasz Jokiel. – Pamiętajmy, aby wyłożyć ją na ciasto natychmiast po przygotowaniu i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Przepis na domową szarlotkę z bezą
Składniki na ciasto:
• 180 g mąki pszennej
• 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• szczypta soli
• 1 żółtko jaja M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka śmietany 18%

Składniki na nadzienie:
• 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
• sok z połowy pomarańczy
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:
• 4 białka jaj M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
• 150 g cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1h do lodówki.

Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.

Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.

Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).

Szarlotkę należy podawać ostudzoną.

Smacznego!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Na północy kraju prognozowany jest silny, północno-zachodni wiatr o średniej prędkości 25-35 km/h, w porywach do 60-80 km/h oraz burze z opadami deszczu do 10-20 l/m2. ■ Wtorek: Kolizja na ulicy Wybrzeże Władysława IV. Camper (z Niemiec) przetarł osobówkę o godzinie 10:47 ■ Mamy nowego milionera w Świnoujściu! Zagrał w lotto i zgarnął sporą kasę! Dużo szczęścia miał jeden z mieszkańców Świnoujścia. W ostatnim czasie postanowił zagrać w lotto. Tym razem był to bardzo dobry pomysł, ponieważ świnoujścianin wygrał naprawdę sporo pieniędzy. Od teraz może mówić o sobie milioner ponieważ wygrał 1,2 mln złotych w losowaniu Eurojackpot. Losowanie odbyło się w piątek, 6 maja. Szczęśliwym punktem lotto okazał się punkt zlokalizowany przy ulicy Piastowskiej w Świnoujściu. Wygrana wysokości 1 242 016, 00 zł to tzw. wygrana III stopnia. ■ Dar Młodzieży w Świnoujściu! W dniach 10 – 12 maja w ramach Gościnnego Portu będziemy gościć jednostkę szkoleniową Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Dar Młodzieży zacumuje na nabrzeżu udostępnionym przez Fairplay Towage Polska Sp. zo.o. Sp. k., na wysokości Kapitanatu Portu. W środę 11 maja żaglowiec udostępni swój pokład zwiedzającym – zapraszamy w godzinach 10.00 – 12.00 oraz 13.00 – 17.00. Wstęp jest bezpłatny ■ Największą flagę narodową jaka powiewała w Polsce mogliśmy podziwiać na szczycie latarni morskiej ■ Nie żyje Ukrainka. Morderca był na miejscu zdarzenia Do tragedii doszło przy osiedlu Platan. W jednym z mieszkań miało miejsce morderstwo kobiety narodowości ukraińskiej. Sprawca znajdował się na miejscu zdarzenia. Oprócz nich było tam również dziecko. ■