iswinoujscie.pl • Piątek [22.12.2017, 16:08:31] • Polska

Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

fot. Organizator

Barszcz czerwony to zdecydowanie jeden z najważniejszych symboli zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Przed wszystkimi paniami domu stoi zatem nie lada wyzwanie, by przygotować taki, o którym marzy każdy uczestnik wigilijnej kolacji. Jaki powinien być? Na pewno, aromatyczny, dobrze przyprawiony i o głębokim kolorze. Przepis na ten idealny Wigilijny barszcz czerwony zdradził nam sam Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

- głowy karpia 2 szt.
- marchew 3 szt.
- pietruszka 2 szt.
- średni seler ½
- mały por 1 szt.
- średni burak 5 szt.
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 10 szt.
- czosnek 1 główka
- woda 3l
- sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku

Wykonanie:

Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny. Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.

Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą „Jaś”, albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.

Smacznego!

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/52083/