iswinoujscie.pl • Niedziela [21.01.2018, 23:56:44] • Polska

Dzień Babci/ Dzień Dziadka: Przepis na szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem

Dzień Babci/ Dzień Dziadka: Przepis na szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem

fot. Organizator

Kochają nas, rozpieszczają, cieszą się sukcesami, wspólnie z nami przeżywają niepowodzenia. Święto Babci i Dziadka – bo o nich mowa – zbliża się wielkimi krokami. W ten szczególny dzień przygotujmy dla nich coś specjalnego, co osłodzi im życie. Niezwykle szybki tort na bazie gotowych spodów tortowych, nasączony odrobiną likieru, wypełniony konfiturą i polany lukrem to idealna propozycja dla tych, którzy chcą samodzielnie przygotować coś słodkiego dla dziadków, a nie są mistrzami w kuchni.

Składniki na 16 porcji

• gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
• likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
• woda – ¼ szklanki
• sok z cytryny – 2 łyżka
• konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
• cukier puder – 100 g
• woda do lukru - 2 łyżki
• żurawina świeża – do dekoracji

Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/52479/