iswinoujscie.pl • Poniedziałek [05.03.2018, 10:26:16] • Polska

Sezon na jabłka – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sezon na jabłka – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Obecna pora roku nie obfituje w sezonowe warzywa i owoce, nmniej jabłka s± równie przepyszne i soczyste, jak u schyłku lata. Ciekawym pomysłem na wprowadzenie ich do codziennego menu jest oryginalna sałatka Waldorf, wywodz±ca się z Nowego Jorku.

Składniki:
1 sałata rzymska lub dębowa
1 ¶rednie jabłko
1 gar¶ć suszonej żurawiny
1 łyżka soku z cytryny
¶wieżo zmielony czarny pieprz
120 g fileta z kurczaka
m±ka
1 jajko
bułka tarta
4 łyżki oleju rzepakowego
50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
50 g majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i cało¶ć wymieszać.
Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić sol± oraz pieprzem. Panierować w m±ce i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie poci±ć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony poł±czyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.

Smacznego!

¬ródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/52989/