iswinoujscie.pl • Poniedziałek [23.04.2018, 21:46:15] • zachodniopomorskie

Soki Victoria Cymes ruszają podbijać świat. Marszałek wsparł starania wałeckiej firmy

Zdrowymi syropami, świeżymi sokami oraz paletą wód i napojów chce podbijać świat wałecki producent. W tym celu przedsiębiorstwo z ponad 30-letnim doświadczeniem zaprezentuje swój asortyment na przyszłorocznych targach w Dubaju i Toronto. Udział firmy wśród kilku tysięcy wystawców wsparł unijnymi środkami Urząd Marszałkowski.

Uczestnictwo w dwóch ważnych światowych targach to dla spółki Victoria Cymes szansa na rozwój eksportowy oraz wzmocnienie marki firmy. Umowa wsparcia została podpisana kilka dni temu w Szczecinie. Koszt działań oszacowano na ponad 200 tys. zł. Unijna pomoc Urzędu Marszałkowskiego wyniesie 142 tys. zł.

- Zachodniopomorscy przedsiębiorcy nie boją się konkurencji. Odważnie wdrażają innowację i podbijają światowe rynki. Targi to najlepsza przestrzeń do zaprezentowania własnych wyrobów oraz nawiązaniu kolejnych biznesowych kontaktów. Przeznaczając środki dla wałeckiej firmy wierzymy, że pomożemy jej
w pozyskaniu nowych kontrahentów oraz jeszcze bardziej wzmocnimy promocję kraju i Pomorza Zachodniego - zaznaczył marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Targi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz Kanadzie należą do bardzo prestiżowych. Świadczy o tym liczba wystawców i ilość państw. Pierwszą z imprez, w których uczestniczyć będzie Victoria Cymes, będzie GULFOOD odbywająca się w dniach 18-22 lutego 2019 roku w Dubaju. Gulfood Manufacturing to największe wydarzenie branży spożywczej i napojów na świecie. Tylko w ostatniej edycji targów wzięło udział 5 tysięcy wystawców ze 120 państw świata, a liczba odwiedzających przedsięwzięcie szacowana jest na blisko 100 tysięcy. Drugim wybranym wydarzeniem zaplanowanym w dniach 30 kwietnia-2 maja 2019 roku, jest z kolei SIAL CANADA w Toronto. W imprezie regularnie prezentuje się ponad 1 tysiąc wystawców z blisko 50 państw, a targi odwiedza prawie 20 tysięcy osób.

Victoria Cymes działa na rynku od ponad 30 lat. Obecnie wałecka spółka oferuje 140 produktów: syropów, soków, napojów czy wód. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 200 stałych pracowników i współpracowników. Firma jest jednym z 11 zachodniopomorskich producentów posiadających certyfikat “Jakość Tradycja”. Otrzymała go za świeży sok marchwiowo-selerowy.

Łukasz Jucha
Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/53982/