iswinoujscie.pl • Poniedziałek [04.06.2018, 07:53:12] • Polska

Sałatka w tortilli z grillowanym kurczakiem i ananasem

Sałatka w tortilli z grillowanym kurczakiem i ananasem

fot. Organizator

Kolejny, długi weekend zbliża się wielkimi krokami, a to ¶wietna okazja, by zaprosić rodzinę i znajomych, wykorzystać piękn± pogodę na wspólne grillowanie. Do typowo grillowych dań przydadz± się smaczne przek±ski, na przygotowanie których w upalne dni mało kto będzie miał siłę. Postawmy więc na szybkie i sprawdzone rozwi±zania.

Składniki na 4 porcje:

- pier¶ z kurczaka 500 g
- sałata lodowa pół główki
- ¶wieży ananas 8 plastrów
- miód 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sok z cytryny 4 łyżki
- awokado 2 sztuki
- pomidor 4 sztuki
- papryczka chilli 1 sztuka
- placki do tortilli (np. Dan Cake) 4 sztuki
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodow± porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na tortille np. Dan Cake, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cz±stki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku sol± i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

¬ródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/54546/