iswinoujscie.pl • Czwartek [12.07.2018, 22:30:05] • zachodniopomorskie

Miody ze Wzgórz Świeszewskich na Liście Produktów Tradycyjnych

Miody ze Wzgórz Świeszewskich na Liście Produktów Tradycyjnych

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Są skarbnicą witamin, mikroelementów i dostarczają dużą dawkę energii – mowa tu o miodach, które stanowią jedną z najliczniejszych grup wśród produktów tradycyjnych Pomorza Zachodniego. W tej kategorii są także liderami na tle innych województw. W maju br. roku na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły miody ze Wzgórz Świeszewskich. Właścicielka „Staropolskiej Miodziarni” odebrała 12 lipca br. od wicemarszałka Jarosława Rzepy list gratulacyjny.

Miody ze Wzgórz Świeszewskich zostały wpisane na ministerialną listę 30 maja 2018 r. Jest to pierwszy produkt tradycyjny z powiatu gryfickiego, który trafił na Listę Produktów Tradycyjnych.

- Wiele produktów o których zapomnieliśmy możemy ponownie odkrywać i ustrzec od zapomnienia poprzez wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych. To wyjątkowe produkty posiadające cechy wyróżniające je od innych. Miody ze Wzgórz Świeszewskich są 49 produktem z Pomorza Zachodniego, który trafił na ministerialną listę – mówił wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Miody pochodzą z terenu gminy Gryfice, ze Wzgórz Świeszewskich. Pasieka położona jest u stóp góry Bukowiec – najwyższej góry w powiecie. Są to tereny wolne od przemysłu, czyste, co przekłada się na jakość miodów.

Miody ze Wzgórz Świeszewskich na Liście Produktów Tradycyjnych

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

- Ten rok pszczelarski jest dla nas bardzo dobry. Wszystko pięknie kwitnie, już od maja mamy pierwsze miody mniszkowe, później miody wielokwiatowe, lipowe, a w tej chwili gryczane czy miód faceliowy. Pełna gama produktów w 100% naturalnych i czystych – mówiła Małgorzata Chabowska, właścicielka Pracowni Pasiecznej „Staropolska Miodziarnia”.

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 49 produktów z województwa zachodniopomorskiego. Mogą tam trafić te, które wytwarzane są z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji (wykorzystywanych od co najmniej 25-ciu lat), stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu i są elementem tożsamości społeczności lokalnej.

- Aby udokumentować 25-letnią tradycję produkcji rozpoczęłam poszukiwania w różnych książkach. Dużą niespodzianką dla mnie była broszura, którą odnalazłam w archiwach Książnicy Pomorskiej ze zdjęciem mojego dziadka z datą 1956 r. oraz podpisem „kupiliśmy 10 uli, zamierzamy produkować miód” i to było zielone światło do tego, aby starać się o wpis na listę – wspominała Małgorzata Chabowska.

Miód ten w 2016 roku zajął I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Od dwóch lat „Staropolska Miodziarnia” jest też członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Biuro Prasowe

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/55261/