iswinoujscie.pl • Wtorek [28.08.2018, 18:30:30] • Polska

Zielona ambrozja: Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Nadbiebrzańskiego

Zielona ambrozja: Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Nadbiebrzańskiego

fot. Organizator

Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.

Gdy o chłodnej bryzie możemy jedynie pomarzyć, warto postawić na wyjątkowo rześkie połączenie smaków. Przygotowany na bazie zimnego jogurtu, ogórka i melona chłodnik z dodatkiem orzeźwiających listków mięty to propozycja wymarzona w upalne letnie dni. Pożywnym akcentem staną się drobne wiórki żółtego sera Nadbiebrzańskiego o łagodnie słodkawej nucie, która harmonijnie skomponuje się z lekkim chłodnikiem zaspokajając apetyt i gasząc pragnienie.

Składniki:
5 średnich świeżych ogórków gruntowych
200 g żółtego melona
1 pęczek świeżej mięty
500 ml jogurtu naturalnego
150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
ziarenka czerwonego pieprzu

Wykonanie:
Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.
Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Więcej apetycznych przepisów kulinarnych na nowej stronie internetowej www.msm-monki.pl.

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/56024/