iswinoujscie.pl • Wtorek [04.09.2018, 11:47:40] • Polska

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

fot. Organizator

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zastanawiamy się, co przygotować dzieciom na śniadanie, by chętnie je zjadły. Pierwszy posiłek powinien być nie tylko pożywny i zdrowy, ale też podany w niecodziennej formie. Aby szybko urozmaicić tradycyjne naleśniki – zamiast zwykłego mleka, możemy dodać mleko czekoladowe. W połączeniu z kremem mascarpone i owocami (np. jagodami), będzie to pyszne danie, które w kilka chwil zniknie z talerza. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
- Mleko czekoladowe OSM Piątnica 700 ml
- jajka 2 szt.
- mąka pszenna 2 szklanki
- śmietana słodka 36% np. OSM Piątnica 500 ml
- cukier puder 3 łyżki
- serek mascarpone 250 g
- świeże jagody 1 szklanka
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
1. Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.

2. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.

Smacznego!

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/56128/