iswinoujscie.pl • Poniedziałek [24.09.2018, 21:48:21] • Europa

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

W pierwsze, chłodne dni jesieni dobrze sprawdzają się przepisy na prosty, ale zdrowy i pożywny, domowy obiad. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym - dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.

Składniki na sałatkę:
200 g mięsa z uda kurczaka
4 ziemniaki
3 jajka
2 szt. awokado
4 szalotki
50 g świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Składniki na sos:
100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
1 łyżka pasty sezamowej tahini
1 łyżka chrzanu tartego
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki cukru
otarta skórka z 1 limonki

Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

Smacznego!

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/56422/