iswinoujscie.pl • Piątek [26.10.2018, 10:00:59] • Polska

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Lasagne to jeden z kulinarnych symboli Włoch. Pod pierzynką z sera, skrywają się płaty makaronu przekładane nadzieniem, które niekoniecznie musi być mięsne. Polecamy wyjątkowy przepis na wegetariańską lasagne, w której główną rolę odegra szpinak i Serek Wiejski od OSM Piątnica. Dzięki dodatkowi lekko zarumienionej cebulki i pieczarek, włoski przysmak zyska nieco polskiego charakteru.

Składniki:
1 szt. cebuli
300 g świeżych pieczarek
4 opakowania Serka Wiejskiego OSM Piątnica 200 g
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
250 g makaronu do lasagne
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
papryka słodka czerwona, mielona
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
2. Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
3. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 50 minut.

Smacznego!

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/56901/