iswinoujscie.pl • Wtorek [19.03.2019, 12:58:40] • Polska

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z m±ki arachidowej

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z m±ki arachidowej

fot. Organizator

Przepis na wyj±tkowo aromatyczne ciasteczka podbijaj±ce podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstaj± z warto¶ciowej m±ki z orzechów arachidowych i nie zawieraj± żadnego dodatku m±ki pszennej. S± łatwe i szybkie w przygotowaniu, piek± się zaledwie 10 minut, a do tego s± naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdz± się jako codzienna słodka przek±ska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentuj± się efektownie, więc idealnie pasuj± na poczęstunek dla go¶ci.

Składniki:
• 10 łyżek m±ki arachidowej Ol'Vita
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki miodu
• 2 jajka
• Gar¶ć dowolnych orzechów
• szczypta soli

Przygotowanie
• Orzechy siekamy nożem
• M±kę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
• Cało¶ć miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
• Dodajemy posiekane orzechy cało¶ć mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
• Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręk± lub widelcem
• Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
• Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
• Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworz±c z nich smakowite markizy.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl

¬ródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/59028/