Dziś jajka przybierają w naszych koszykach prawdziwie królewskie szaty i kolory. Oczywiście, nie brakuje także takich, które zanurzone w płynnej farbce zostały po prostu ufarbowane jednolitym kolorem. W koszyczkach towarzyszą im tradycyjnie; pieczywo, ciasto, pieprz i sól, odrobina wędliny. Ale bywają także oryginalne wsady do koszyczka; wszystko zależy od inwencji przygotowującego święconkę, a także regionu.
Ze święconką ne biegną do kościołów jedynie Polacy. Święcenie pokarmów wielkanocnych jest do dziś stosowane nie tylko w Polsce, lecz również w innych krajach, na przykład w Austrii, w Bawarii, a także we Włoszech.
Z upływem czasu, zawartość wielkanocnych koszyczków zmienia się. W przeszłości święcono baranka, szynkę, kiełbasę, słoninę, całe prosięta i różne ptaki domowe i polne; ser, masło i wszelkie wyroby mleczne (od pocz. X w.); jaja (od XII w.); chleb, różne ciasta i placki (od pocz. XV w.); ryby, olej; mleko z miodem (pozostałość po zwyczaju chrzcielnym); wino i piwo; oraz liczne dodatki, jak sól, chrzan, czosnek, pieprz, jabłka i przyprawy ziołowe.
W jakich godzinach poświęcimy pokarmy w Świnoujściu? Oto informacje z parafii, które opublikowały informacje nt:
kościół pw. Chrystusa Króla Plac Kościelny -kapłan święcił będzie tu pokarmy od godziny 10.00 do 14.00 co pół godziny oraz jeden raz po południu – o godzinie 16.00
kościół śś. Stanisława i Bonifacego ul. Siemiradzkiego – święcenie pokarmów odbędzie się tam w godzinach 10.00, 11.00, 12.00, 18.00
kościół pw. NMP Marii Panny „Gwiazdy Morza ul. Piastowska kapłan święcił będzie pokarmy w godzinach od 10.00 do 14.30 (co pół godziny)
kościół parafii wojskowej pw. bł. biskupa Miegonia ul. Piłsudskiego; poświęcenie pokarmów odbywać się tu będzie o godz. 9.00; 10.00; 11.00 i 12.00.