iswinoujscie.pl • Sobota [15.06.2019, 10:24:45] • Polska

Sałatka brazylijska

Sałatka brazylijska

fot. Organizator

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna Sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie.

Składniki:
1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
6 krewetek koktajlowych
1 garść prażonych orzechów nerkowca
½ czerwonej cebuli
1 pomarańcza
1/3 pęczka kolendry
1 łyżka masła
sok z ½ limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz

Przygotowanie:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/60523/