iswinoujscie.pl • Wtorek [03.12.2019, 07:19:32] • Polska

Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość

Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość

fot. Organizator

Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi. Nie unikniemy upływu czasu, ale stosując odpowiednią dietę możemy mieć wpływ m.in. na stan zdrowia, a co za tym idzie jakość naszego życia. Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum, komentuje ostatnie doniesienia naukowe i wyjaśnia, jaki wpływ na funkcje poznawcze ma właściwa dieta.

Jak wskazują ostatnie doniesienia naukowe – dieta zawierająca cytrusy ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze, czyli zdolności do zapamiętywania, skupiania uwagi, logicznego myślenia i przetwarzania informacji. Wiadomo, że flawanony z cytrusów, tj. hesperydyna i naringenina, są w stanie przekroczyć barierę krew-mózg i zapobiegać uszkodzeniu komórek nerwowych. Metabolity flawonoidów znajdują się w najwyższych stężeniach w hipokampie, centrum pamięci mózgu i korze mózgowej, która odbiera i przetwarza informacje. Badania in vitro potwierdzają, że hesperydyna chroni przed uszkodzeniami neuronów spowodowanych stresem oksydacyjnym i hamuje śmierć komórek . Związki te poprawiają mózgowy przepływ krwi, co korzystnie wpływa na komórki mózgowe . Obrazy rezonansu magnetycznego pokazują, że bogaty we flawonoidy 100% sok pomarańczowy może rozszerzać naczynia krwionośnie, co poprawia ukrwienie i jednocześnie obniża ciśnienie krwi. Te korzyści naczyniowe obserwuje się w obszarach mózgu związanych z tworzeniem się pamięci . Efekty te są szczególnie ważne dla osób starszych, które znacznie bardziej narażone są na osłabienie funkcji poznawczych, takich jak zdolność do zapamiętywania czy koncentracji uwagi.

Co więcej, w jednym z badań przeprowadzonym na grupie mężczyzn w średnim i starszym wieku wykazano, że częste spożywanie bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego poprawia pamięć, umiejętność skupienia uwagi czy dostosowania się do zmieniających się okoliczności, jak też sprawność psychomotoryczną , czyli zdolność koordynacji ruchowo-wzrokowej oraz szybkość i adekwatność reakcji. Wyniki innego badania, dotyczącego spożycia soku pomarańczowego bogatego we flawanony, również wykazały korzystny wpływ regularnego spożywania soku na funkcje poznawcze. W badaniu tym osoby starsze w wieku 60-81 lat przez 8 tygodni spożywały 250 ml soku pomarańczowego na dobę. Po przeprowadzeniu badania stwierdzono poprawę funkcji wykonawczych, koncentracji uwagi i poprawę pamięci w porównaniu z grupą kontrolną.

Powyższe badania to kolejny dowód na to, że włączenie szklanki 100% soku pomarańczowego do zbilansowanej diety może w realny sposób pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, a także zdrowie. Co więcej szklanka soku może być jedną z min. 5 zalecanych porcji warzyw i owoców, których, zdaniem ekspertów, powinniśmy spożywać co najmniej 400 g dziennie. Jest to szczególnie istotne w dobie starzejącego się społeczeństwa i potrzeby zachowania jego wysokiej jakości życia.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/63003/