iswinoujscie.pl • Czwartek [05.12.2019, 15:08:31] • Polska

Śniadanie mistrzów

Śniadanie mistrzów

fot. Organizator

Jakie śniadanie zrobi wrażanie na domownikach? Na dobry początek dnia idealnie sprawdzi się efektowne jajko w koszulce. Bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy, podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta zadowoli nawet najbardziej wysmakowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.

Składniki:
pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
pół szklanki Rukoli marki Eisberg
2 jajka
½ awokado
3 łyżki octu spirytusowego
2 litry wody
płatki chili do dekoracji
pieczywo

Dressing:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku

Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować
z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

Dominika Szalek
PR Manager

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/63037/