iswinoujscie.pl • Niedziela [24.05.2020, 09:37:17] • Polska

Przepis marki Halina BIO Orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem

Przepis marki Halina BIO Orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem

fot. Organizator

Prosty przepis na orientalne danie z błyskawiczną kaszą kuskus Halina BIO i pysznym, pieczonym kurczakiem. Mieszanka przypraw z pewnością doda smaku, a złocista skórka kurczaka będzie smakowitym zwieńczeniem całego dania.

Składniki:
• 1 opakowanie kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
• 2 ćwiartki z kurczaka
• 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
• 1 ogórek
• 2 Pomidory
• 1 czerwona cebula
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 długa papryczka chilli
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
• sól
• oliwa

Metoda:

1. Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
2. W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
3. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
4. Podajemy z pieczonym kurczakiem

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: http://mm.swinoujscie.pl/artykuly/65547/