POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [02.12.2018, 16:22:12] • Polska

7 d(y)ni tygodnia – menu z dynią w roli głównej

7 d(y)ni tygodnia – menu z dynią w roli głównej

fot. Organizator

Apetyczne dynie, które zachwycają swoją soczystą barwą, można wykorzystać jako podstawę wielu potraw – zarówno wytrawnych, jak i deserów. Podpowiadamy, jak przyrządzić je na 7 różnych sposobów, w każdy dzień tygodnia.

Dynia to niezwykle zdrowe i niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako składnik posiłków dla osób dbających o linię - jest treściwa i zawiera dużo błonnika. Jest także bogata w wiele witamin, m.in: A, B1 oraz magnez, potas i żelazo. Do potraw można wykorzystać miąższ surowy, ale również gotowany i pieczony. Pamiętajmy też o pestkach – wysuszone będą smaczną przekąską i dodatkiem do wielu dań.

Wytrawny poniedziałek i wtorek
Dyniowy tydzień rozpocznijmy od dużej dawki energii - pysznych placuszków z serkiem wiejskim. Przygotowanie takiego posiłku nie wymaga wiele wysiłku - wystarczy, że zetrzemy surową dynię oraz ulubione warzywa na tarce, dodamy łyżkę mąki, serek wiejski oraz jajko. Tak przygotowane ciasto pozostaje jedynie usmażyć. – Serek wiejski to nie tylko lekka przekąska i doskonały dodatek do pieczywa. Sprawdzi się również jako składnik wielu potraw z warzyw i owoców – mówi Agnieszka Fijołek-Wądołowska z OSM Piątnica. – Warto pamiętać, by wybierać produkty powstałe z wysokiej jakości mleka oraz mające prosty skład – bez konserwantów. Tego rodzaju danie najlepiej smakuje z dodatkiem dipu, np. jogurtowego lub czosnkowego. Jeśli zostanie nam nieco miąższu po poniedziałkowym obiedzie, wykorzystajmy go do ugotowania klasycznej zupy-kremu podanej z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pestkami dyni. Miłośników delikatnego smaku zachwyci jej aksamitna konsystencja – podkreślimy ją, dodając warzywa takie jak: ziemniaki, pietruszka i seler. Jeśli jesteśmy zwolennikami nieco bardziej wyrazistych potraw, wystarczy dodać niewielką papryczkę chili, imbir oraz kurkumę. Zupa zmieni się nie do poznania – będzie rozgrzewającym daniem, które z pewnością postawi nas na nogi, szczególnie jeśli podamy ją na kolację, np. po wieczornym spacerze.

Środa i czwartek na wynos
Środek tygodnia to doskonały czas na posiłek, który bez trudu zabierzemy jako obiad do pracy. Pamiętajmy, że dynia nie zawsze musi być podstawowym składnikiem. Pysznym i niezwykle szybkim do wykonania daniem będzie słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym. Wystarczy warstwowo ułożyć usmażoną pierś z kurczaka oraz warzywa: pomidorki koktajlowe, czerwoną fasolę, cebulę, marchewkę i oczywiście dynię. Sos, będący smakowitym zwieńczeniem sałatki, przygotujemy z połączenia jogurtu typu greckiego naturalnego i majonezu w proporcji 4:1. – Ten rodzaj jogurtu doskonale sprawdzi się jako baza do wielu rodzajów sosów i dipów. Jest gęsty i kremowy, dzięki czemu wyśmienicie łączy się z dodatkami, szczególnie w sałatkach – zaznacza ekspert OSM Piątnica. Jeśli mamy ochotę na coś ciepłego – dobrą propozycją będzie zapiekanka z dynią, kaszą, soczewicą i ulubionymi warzywami pod pierzynką z sera i świeżych ziół. To prawdziwa kwintesencja jesiennych smaków!

Słodki weekend
Dynia to nie tylko dodatek do obiadowych potraw. Możemy wykorzystać ją również jako bazę do stworzenia słodkich deserów. Do ich wykonania potrzebujemy purée, które bez trudu zrobimy samodzielnie – dla najlepszego efektu smakowego, dynię należy upiec w piekarniku, a następnie zblendować. Tak przygotowaną masę wykorzystamy do upieczenia korzennej tarty z mascarpone. Inną propozycją na zaskakujące ciasto, będzie dyniowy sernik. Zmielony twaróg wystarczy wymieszać z purée, startą skórkę pomarańczy i cukier, by klasyczny sernik zyskał zupełnie nowe oblicz e! Dynia nadaje się jednak nie tylko do wypieków. Dzięki niej wykonamy również pyszny deser z kremem na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. Zblendowany miąższ, czyli tzw. pulpę możemy bez obaw zamrozić. Wystarczy, że podzielimy masę na wygodne porcję. Pozwoli to cieszyć się smakiem tego wyjątkowego i uniwersalnego warzywa o każdej porze roku.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić na spotkanie autorskie z wybitnym twórcą – aktorem, satyrykiem, autorem – Panem Jackiem Fedorowiczem, który odwiedzi nas w dniu 18 lutego b.r. (poniedziałek) o godz. 17:00. Spotkanie poprowadzi warszawski dziennikarz – Pan Marcin Michrowski. Panowie porozmawiają m.in. o dwóch książkach Autora: „W zasadzie tak”(z 1975r.) i premierowej „Chamo Sapiens” (z 2018r.) Wszystkich miłośników Pana Jacka Fedorowicza zapraszamy do Biblioteki Głównej, ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Konsultacje zostaną przeprowadzone w dniu 18 lutego 2019 roku w formie spotkania Prezydenta Miasta Świnoujście z mieszkańcami Miasta w siedzibie Urzędu Miasta ul. Wojska Polskiego 1/5, sala nr 1 w godz. 14:00 -15:30 ■ W wyniku otwartego i konkurencyjnego naboru na stanowisko – Kierownik portu jachtowego, nie wpłynęła żadna oferta spełniająca wymagania formalne. Na powyższe stanowisko zostanie ogłoszony kolejny nabór ■ W związku z żałobą narodową, Gala Nagrody Prezydenta Miasta Świnoujście TRYTON 2018 odbędzie się w sobotę o godzinie 19.00. Miejsce pozostaje bez zmian – hotel Radisson Blu ■ „14” pensja dla wybranych, czyli Prezydent przyznał nagrody, bo… chciał? Cztery nagrody uznaniowe dostali w grudniu ubiegłego roku zastępcy prezydenta Świnoujścia, skarbnik miasta i sekretarz. Łącznie na kwotę ponad 27 tysięcy złotych. Odpowiedź Hanny Lachowskiej w sprawie uzasadnienia dla tak hojnych wyróżnień to… Najlepiej sami zobaczcie! W grudniu ubiegłego roku prezydent Janusz Żmurkiewicz przyznał nagrody uznaniowe czworgu pracowników Urzędu Miasta. Najwięcej, bo 7813 złotych dostała I zastępca prezydenta Barbara Michalska, II zastępca prezydenta Paweł Sujka – 6511 złotych. Skarbnik miasta Iwona Górecka-Sęczek – 7162 złotych, a sekretarz miasta Iwona Szkopińska – 5860 złotych ■ 15-letni wrocławianin został zaatakowany i pobity na ulicy. Zdarzenie rozegrało się na ulicy Grunwaldzkiej, na odcinku między PEC-em a C.H.Uznam. Kilkuosobowa grupa nastolatków najpierw zaczepiała, potem pobiła 15-latka. W piątek przed godziną 19.00 policja została wezwana do ulicznego pobicia. Radiowóz przyjechał na sygnale. Na miejscu policjanci zastali 15-latka pochodzącego z Wrocławia, który zgłosił, że został uderzony przez agresywnego nastolatka. Przyjechała również karetka, która odwiozła poszkodowanego chłopaka do szpitala. Tak jednak okazało się, że nie odniósł on poważniejszych obrażeń ■ Od 6 lutego do końca miesiąca obowiązuje zmiana organizacji ruchu na ulicy Barlickiego, na odcinku od przejazdu kolejowego przy straży pożarnej do wiaduktu OT Port. Ruch pojazdów będzie odbywał się tam wahadłowo, odcinkami, które będą przesuwane w miarę postępu robót. Zmiana organizacji ruchu jest związana z przygotowaniami do przebudowy ulicy Barlickiego i budowy wzdłuż niej ścieżki rowerowej. To zdecydowanie poprawi bezpieczeństwo ■ Czy autobusy UBB wjadą na polską część wyspy Uznam? Komisja Europejska uruchomiła wobec Polski procedurę naruszenia unijnego prawa. Chodzi o dostęp do międzynarodowego rynku usług autokarowych i autobusowych. Czy tę historię mogły wywołać zdarzenia ze Świnoujścia z 2017 roku? ■ Pracownicy żeglugi martwią się o prom „Karsibór IV” ■ Gminny Program Wspierania Rodziny na lata 2019-2021 został, bez dyskusji na sesji przyjęty przez radnych. Projekt był wcześniej szeroko omawiany podczas posiedzeń stałych komisji Rady przez Gabrielę Poniedziałek-Petruk dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie ■